Cairo ontspanning
Cairo is een stad waar eigenlijk niet lang stil kan worden gezeten. Er is van alles te doen in deze bruisende metropool. Als de avond valt kunt u u terugtrekken met een waterpijp in een van de vele nostalgische Egyptische cafeetjes of kunt u gaan dansen in discotheek ‘Crazy House’. Overdag en ’s avonds slentert u over de chaotische bazaars, waarvan de Khan al-Khalili de meest uitgebreide is. Dineren kan in een luxe internationaal hotel of u kunt een aantal traditionele Egyptische gerechten in Islamitisch Cairo proberen.
Uitgaan
De chaos overdag vloeit geleidelijk over in de drukte van de avond en een bruisende nacht. De miljoenenstad Cairo valt nooit in slaap. Het leven speelt zich grotendeels in de warme buitenlucht af. Een verkoelend briesje, afkomstig van de Nijl, zorgt voor een lekker temperatuurtje wanneer u door de stad dwaalt of op een terrasje zit. Is er binnen geen plaats meer om te genieten van uw waterpijp met appeltabak, dan kunt u gewoon uw tafeltje op de stoep zetten. Zo vangt u meteen de geluiden van druk verkeer, spelende kinderen en zingende muzikanten op.
In het centrum van Cairo zijn er talloze kroegen. U kunt naar populaire ‘westerse’ cafeetjes gaan, zoals de ‘Piano Piano’ of de ‘Tabasco’. Wat ook heel erg leuk is is om naar een van de vele typisch Egyptische kroegjes te gaan. Hier kunt u genieten van de echte gezelligheid en gastvrijheid van het Egyptische volk. Geen strak café in Europese stijl, maar een rommelige warboel van tafeltjes, waterpijpen en pratende Cairenen.
De meeste cafeetjes in Cairo zijn ontmoetingsplaatsen voor mannen die een potje komen kaarten of wat over het leven praten. In de Arabische cultuur is het vaak niet gepast om als vrouw een kroeg in te duiken. Er zijn wel een aantal uiterst vrouwvriendelijke cafeetjes te vinden, zoals 'el-Sukkariya'. Overigens zijn er genoeg andere barretjes te vinden die op toeristen zijn gericht en geen enkel onderscheid tussen de seksen maken.
Wilt u even helemaal los gaan op de Egyptische dansvloer dan kunt u tot het ochtendgebed bij zonsopgang uw hart ophalen in een van de discotheken. In deze nachtclubs worden vaak aan het begin en eind van de avond oosterse dansen opgevoerd voor toeristen of Cairenen. Discotheek ‘Africana’ aan de Piramidenweg vertegenwoordigt muziek met ritmische Afrikaanse klanken. Naast de bekende dodenstad in Cairo vormt discotheek ‘Crazy House’ een lichtpuntje in de nacht. Deze club is samen met ‘El Gato Negro’ erg populair.
Vooral in de winter wilt u misschien lekker onderuit gezakt genieten van een bioscoopfilm of toneelvoorstelling. Meestal zijn de films gecensureerd en Arabisch ondertiteld. Voor een opera of concert bezoekt u het Opera van Cairo in Gezira. Wanneer u hier naar toe wenst te gaan, moet u wel nette kleding in uw koffer hebben zitten. Heeft u liever een sterrenhemel dan een dak boven uw hoofd, bezoek dan zeker het openluchttheater.
Dit is een geweldige ervaring. Wat absoluut niet mag worden overgeslagen is de licht- en geluidshow bij de Piramiden van Gizeh. Vanaf een punt bovenop de Sfinx vertelt een man het verhaal over de geschiedenis van de mystieke piramiden aan de hand van lichten en geluid. Het kan in de winter erg koud zijn, maar gelukkig worden er dekens uitgedeeld zodat u de kou enigszins kunt trotseren.
Winkelen
Het winkelen in Cairo is erg aantrekkelijk vanwege de chaotische sfeer die u op de bazaars vindt. Niet alleen treft u strakke winkelstraten met vaste winkelprijzen aan, maar vooral ook rommelige kraampjes waar u moet afdingen! Van antiek tot kleurrijk versierde tapijten en van aardewerk tot sieraden. Wanneer u zich niet specifiek op een bazaar in de buitenlucht bevindt dan voelt het wellicht wel zo, want eigenlijk is heel Cairo een grote markt.
U kunt urenlang ronddwalen op de bazaars en genieten van lekkere geuren, handgemaakte producten en luidkeels schreeuwende Cairenen die tegen elkaar op staan te bieden. Als ergens geen prijs staat aangegeven, schaam u dan niet en probeer de vraagprijs eerst te halveren. Bedenk wel dat Egyptenaren gewend zijn te onderhandelen en daar erg goed in zijn!
De grootste bazaar is de veelzijdige Khan al-Khalili. Het woord ‘Khan’ is Perzisch voor handelshuis. Ezeltjes lopen af en aan om deze markt te bevoorraden met van alles en nog wat. Zelfs als u van plan bent alleen te gaan ‘kijken’ en niets te ‘kopen’ is deze enorme bazaar de moeite waard om overheen en doorheen te dwalen. Misschien bent u wel van plan een buikdansoutfit te kopen of een heerlijk zoet geurtje. In de Khan al-Khalili is het assortiment zeer ruim. Geblazen glaswerk, Oosterse specerijen of beschilderde papyrus vindt u terug op deze markt.
Voor een groot deel is deze eeuwenoude bazaar sinds de 14e eeuw ongewijzigd gebleven wat zorgt voor een mooi sfeertje wat u doet denken aan scènes uit een romantische Aladin-film. Op de Bulaq-markt kunt u terecht voor textiel en mocht u krap bij kas zitten is alleen een wandeling over deze markt al de moeite waard. Even bijkomen doet u in het bekende koffiehuis Fishawi of natuurlijk in een van de vele traditionele Egyptische cafeetje. Na een zoete thee of wat gelurk aan een waterpijp bent u weer helemaal bijgekomen.
Eten en drinken
Cairo telt veel lekkere restaurantjes waar u tegen een redelijke prijs kunt genieten van de Egyptische keuken. Deze keuken is beïnvloed door specialiteiten uit Griekenland, Afrika en Oosterse landen. Vanwege de stroom toeristen uit verschillende landen zijn er ook genoeg eetgelegenheden die minder Egyptisch van aard zijn. Omdat Cairo een stad is waar het leven zich vooral buiten op de straattegels afspeelt, ruikt u overal de lekkere geuren van eetstandjes wanneer u door de straten loopt.
Voor een snelle hap tussendoor duikt u een klein restaurantje in en neemt u 'taamiya’ (gefrituurde bonenballetjes) of ‘fuul’, een basic gerecht van gekookte favabonen met brood. Niet luxe, maar wel traditioneel en lekker. Dat lijkt het concept van de meeste kleine restaurantjes te zijn. Dineert u liever in een sjiek restaurant vrees dan niet; Cairo heeft zowel nostalgische Egyptische restaurantjes als grote westers georiënteerde eetgelegenheden. Dobberend op het water kunt u ook genieten van de Egyptische specialiteiten. Op de Nijl zijn een aantal drijvende restaurantjes te vinden die erg populair zijn onder toeristen.
Helaas is het vaak beter om de verleiding van het eten op straat te weerstaan. Vooral wanneer u net in Cairo bent gearriveerd. Het is mogelijk dat u niet zo goed tegen het voedsel kan, omdat uw maag nog moet wennen aan het nieuwe land. Het is in ieder geval belangrijk dat het eten goed gewassen is. Wanneer u een maaltijd bestelt in de grotere internationale hotels zoals het Gezira Sheraton hoeft u zich in ieder geval minder zorgen te maken. Voor echt vers fruit moet u naar de Atabamarkt in het hartje van Cairo. Hier zijn de sinaasappels, aardbeien en mango’s een stuk lekkerder dan in de nieuwe grote supermarkten. Veel Egyptenaren geloven dit alleen niet, maar het is toch echt zo!
Onderuitgezakt op een terrasje in de zon is het niet in heel Egypte even makkelijk om een biertje te bestellen. Sterker nog, in het grootste deel van het land wordt vanwege religieuze overtuigingen geen alcohol geschonken. In de grotere toeristische steden als Cairo hoeft u echter niet bang te zijn een lekker Egyptisch gebrouwen Stella-biertje mis te lopen. In de meeste hotels en restaurant wordt dit bier geschonken in verschillende sterkten, namelijk Local, Premium, Export of gewoon van de tap. Egypte is geen ‘wijnland’, maar de wijnen zijn er goed te drinken.
Houdt u het liever bij een glaasje sap, drink dan wat verkoelende ‘asir’ in een sapbar. Kijk daar eerst even wat de vruchten van het seizoen zijn voor u besteld. Misschien heeft u op een koude winteravond meer behoefte aan een ‘shay’. Dit is een thee die werkelijk mierzoet is. Voor een kopje koffie zijn er verschillende sterkten. Zonder suiker is bijvoorbeeld ‘saada’ en met weinig suiker noemt men het ‘ariha’.
Bekijk ook de volgende topics op onze website nijlcruises, rondreizen Egypte, Egypte vakantie en vakantie naar Egypte.