Veilig betalen via

Bibliotheek van Alexandrie

Naast de beroemde Vuurtoren van Alexandrië is de oude Bibliotheek van Alexandrië ook een van de schatten die helaas verloren is gegaan. Dit was een van de allerbelangrijkste bibliotheken die er ooit waren, omdat het de grootste collectie handschriften bevatte. Het was een centraal punt waar intellectuelen samen kwamen; dichters, kunstenaars en wetenschappers studeerden hier en kwamen er samen om over het leven na te denken. In de oude bibliotheek werd destijds vastgesteld dat de aarde om de zon moest draaien.

Zo’n 5 eeuwen na Christus werd het gebouw verwoest en gingen tussen de 400.000 en 900.000 boekrollen letterlijk in rook op. Daarmee ging veel geschiedenis verloren. Maar dat was lang niet alles, want de oude bibliotheek van Alexandrië werd gezien als de eerste grote leerschool ter wereld. Men weet het niet zeker, maar het is mogelijk dat Julius Caesar de bibliotheek heeft verwoest tijdens zijn veroveringstocht.. In 2004 heeft een team van Poolse en Egyptische archeologen stenen van de oude bibliotheek gevonden.

Pas aan het einde van de vorige eeuw kwam het plan om de beroemde bibliotheek in ere te herstellen, weliswaar in een geheel ander jasje. In 1989 werd door de staat Egypte een architectuurwedstrijd georganiseerd voor de bouw van een nieuwe kolossale bibliotheek in Alexandrië. Een klein Noors architectenbureau won verrassend genoeg de prijs en verzorgde zo het ontwerp van de Bibliotheca Alexandria.

De gigantische bibliotheek ziet er modern uit, maar in theorie heeft het veel weg van de bouwwerken uit de Egyptische oudheid. Het gebouw lijkt op een rechtopstaande cilinder die diagonaal is doorgesneden. Via een voetgangersbrug krijgt u toegang tot de universiteit van Alexandrië. De gigantische centrale hal bestaat uit een halve cirkel met een diameter van 160 meter. Het gebouw telt dertien verdiepingen en kijkt uit over de Middellandse Zee. Het is behalve een belangrijke bibliotheek, een indrukwekkende bezienswaardigheid.

Het is te hopen dat de tragische verwoesting van de oude bibliotheek geen herhaling wordt, want de Bibliotheca Alexandria bevat honderdduizenden boeken en is internationaal gezien een belangrijk cultureel centrum geworden. De bibliotheek bevat onder meer een aantal musea, vier kunstgaleries, een conferentiezaal, vijf onderzoeksinstellingen en een grote leeszaal met plaats voor honderden mensen.