Veilig betalen via

Alexandrië

Alexandrië ontdekken? 

Met 5 miljoen inwoners is Alexandrië, op Caïro na, de grootste stad van Egypte en behoort tot de grotere steden van de wereld. Hoge, moderne gebouwen overschaduwen deze parel van de Middellandse Zee, maar staan tegelijkertijd symbool voor de rijkdom van de stad. Alexandrië straalt een Europees karakter uit, maar getuigt aan de andere kant van een bijzonder Egyptisch en Romeins verleden.

Kantoorgebouwen worden afgewisseld door karakteristieke huisjes. Het is enerzijds een belangrijke studentenstad waar kunst en wetenschap altijd hebben gebloeid en anderzijds een bron van historie met een indrukwekkend verleden. Sporen van dit verleden zijn terug te vinden in de vorm van bijzondere bezienswaardigheden, zoals het Romeins Amfitheater, de Qaitbay Citadel of de Zuil van Pompeus. Ook voor veel Egyptenaren is Alexandrië de stad bij uitstek om te ontspannen. Helaas zijn de meest spraakmakende bouwwerken die Alexandrië heeft gekend verwoest. Op het eilandje Faros, dat tegenwoordig Hvar heet en bij Kroatië hoort, stond een van de Zeven Wereldwonderen; de Vuurtoren van Alexandrië. Waarschijnlijk was hij 140 meter hoog en de eerste vuurtoren ter wereld. Er is nog slechts één bouwwerk over van de oorspronkelijke Zeven Wereldwonderen, namelijk de Piramiden van Gizeh, ook in Egypte. Archeologen hopen ooit het paleis van Cleopatra terug te vinden. Dat ligt waarschijnlijk al eeuwenlang ergens diep verscholen in de Middellandse Zee.

Gelegen aan de Middellandse Zee is Alexandrië met zijn gemoedelijke klimaat de favoriete vakantiebestemming van de Egyptenaren. Ooit was het de tweede stad van het Romeinse Rijk, bekend om zijn vele legenden, zoals de verhalen over Cleopatra, de grootse bibliotheek en één van de zeven wereldwonderen. Hoewel er van de Oude Wereld op het eerste gezicht niet veel te zien is, kunt u met een beetje moeite de oude tijden zeker laten herleven.

Alexandrië was bijna 1000 jaar de hoofdstad van Egypte en het centrum voor cultuur, kennis en geleerdheid. De bibliotheek was met meer dan 500.000 boekrollen misschien wel dé belangrijkste bibliotheek van de Oudheid. Hoewel de bibliotheek helaas is verwoest, heeft de stad in 2003 Bibliotheca Alexandrina geopend. Een moderne bibliotheek, die de vergane glorie van de vroegere bibliotheek moet herstellen, en zeker de moeite waard is om te bezoeken.

De stad was ook de thuishaven van één van de zeven wereldwonderen van de oudheid, de vuurtoren van Alexandrië. Hoewel er bijna niets van over is, was het de eerste vuurtoren die ooit is gebouwd. Vanaf 300 jaar voor Christus heeft hij bijna 1500 jaar dienst gedaan als lichtbaken. De vuurtoren stond op het eiland Pharos, en was waarschijnlijk 122 meter hoog. Het schijnt dat een zware aardbeving de bovenkant van de toren heeft verwoest.

De eerste etage werd in de zestiende eeuw verwerkt in de Citadel van Qaitbay, een fort. Dit schitterende gebouw is nog altijd te bewonderen en het is één van de grootste attracties van de stad. In Alexandrië vindt u ook het enige Romeinse Amfitheater van Egypte, Kom Al-Dikka. Rond de arena konden zo’n 800 bezoekers plaatsnemen op de dertien witte marmeren terrassen. Het theater is uitstekend bewaard gebleven en bij de ingang zijn ook oude overblijfselen van de vuurtoren tentoongesteld.