Bezienswaardigheden Cairo
Cairo is zo massaal dat er weken nodig zouden zijn om alles te bewonderen. Hebt u daar geen tijd voor, ga dan selectief te werk en zorg ervoor dat u de highlights van deze miljoenenstad niet mist. Begin bij het Egyptisch Museum op Midan el-Tahir, of wandel eerst door de oude Koptische wijk. Voor een mooi uitzicht over Cairo, met haar tientallen metershoge minaretten, moet u een bezoek brengen aan de Mohammed Ali Moskee in de nog indrukwekkendere Citadel van Saladin.
Egyptisch Museum
Uw culturele rondreis door Egypte, Cairo in het bijzonder, begint pas echt goed bij het Egyptisch Museum. Het ‘Museum of Egyptian Antiquiles’ herbergt namelijk een gigantische verzameling aan bijzondere Egyptische schatten. Meer dan 100.000 antieke stukken uit het Oude, Midden en Nieuwe Rijk en de Late Tijd zijn hier terug te vinden. Hiermee heeft het museum de grootste collectie aan faraonische kunst ter wereld. Deskundigen denken dat driekwart van alle Egyptische pronkstukken nog verborgen ligt onder het warme woestijnzand. Een uitbreiding in de toekomst is dus niet uitgesloten! Neem genoeg eten en drinken mee, want wanneer u alles wilt bekijken bent u een aantal maanden bezig.
U kunt dus maar beter van tevoren bedenken wat u graag wilt zien. Zoals in het Rijksmuseum de Nachtwacht wordt bezocht, zo bezoekt men in het Egyptisch Museum de schitterende Toetanchamon-collectie. Een absoluut hoogtepunt dat u niet mag missen! Het museum werd in 1858 opgericht door de Franse archeoloog Mariette. Aan het begin van de 20e eeuw verhuisde de gehele inhoud naar het huidige neoklassieke gebouw op Midan el-Tahrir. Momenteel zijn er plannen om weer te verhuizen, dit keer naar een spiksplinternieuw gebouw dat nu in aanbouw is.
Het huidige museum is chronologisch geordend in tientallen zalen. Lopend door het museum vindt u prachtige overblijfselen uit het begin van de Oude Tijd (zo’n 3000 jaar voor Christus) tot de Late Tijd waar de Grieks-Romeinse kunst een belangrijke invloed had. Alles wat tussen deze periodes inzit vindt u terug in de vorm van indrukwekkende sarcofagen, mummies, modellen van heilige boten, beeldhouwwerken en ga zo maar door. Meesterwerken uit het Oude Rijk zijn onder andere beelden van koning Djoser. Hij was de eerste machthebber die een piramide liet bouwen. In zaal 32 treft u de bekende ganzen van Meidoem aan die heel realistisch op pleisterwerk zijn geschilderd. In zaal 11 en 12 vinden we pronkstukken uit de 18de dynastie.
U ziet aan de kunstvoorwerpen dat dit een periode was dat de farao’s naar absolute macht streefden en werden vereerd als goden. In de zalen vindt u het geschilderde hoofd van de enige vrouwelijke farao Hatjespoet. In zaal 7 staan enkele granieten sfinxen van deze koningin. Een zogenaamde stele (een steen met daarop een opschrift of afbeelding) geeft een goed beeld van het leven in het oude Egypte.
Zaal 37 mag u zeker niet overslaan; hier treft u een aantal houten sarcofagen uit het Middenrijk aan. De mooiste doodskist is die van Sepi met aan de binnenkant prachtige versieringen. De meeste voorwerpen op de bovenste verdieping komen uit de graven van de farao’s. De indrukwekkendste collectie is die van de wereldberoemde Toetanchamon. U kunt uw ogen bijna niet geloven wanneer u langs de bijzondere collectie van 1700 schatten loopt.
Alle voorwerpen, klein of groot, zijn zeer zorgvuldig afgewerkt en gemaakt van prachtig materiaal. Het is onvoorstelbaar dat deze hele collectie na duizenden jaren nog zo goed in tact is. Het bekende dodenmasker van goud zal en mag u niet over het hoofd zien wanneer u door zaal 3 loopt. Verder vindt u er grafmeubelen, sieraden, spelletjes en ‘ka’-beelden die het graf door de eeuwen heen hebben bewaakt. Erg mooi is de gouden canopenkast met de ingewanden van de farao.
Voor de mummiezaal (zaal 52) heeft u een apart kaartje nodig, maar het is zeker de moeite waard. Mummies van farao’s als Seti I en Ramses II kunt u hier bewonderen. In zaal 22 vindt u schatten uit het Nieuwe Rijk en in zaal 17 vindt u papyrusrollen met teksten uit het legendarische ‘Dodenboek'. Dit alles is maar een hele kleine greep uit een enorme verzameling die het Egyptisch Museum tentoonstelt.
Ga selectief te werk, want u kunt slechts een klein deel van het museum bekijken. Een toegangskaartje is relatief duur, maar u krijgt dan wel waar voor uw geld. Want, het Egyptisch Museum vertelt u de lange geschiedenis van één van de meest bijzondere beschavingen ooit!
De Citadel
In het zuiden van Cairo vindt men een prachtig kolossaal bouwwerk dat sterk doet denken aan een groot middeleeuws ford. Het gebouw domineert de skyline van Cairo. De Citadel werd in de 12e eeuw door de heerser Saladin gebouwd, en was dan ook bedoeld ter bescherming tegen de boze buitenwereld. Het was eigenlijk een klein dorp, waarbinnen de mensen die dicht bij de Sultan stonden veilig konden leven. De Mamelukken breidden de Citadel nog verder uit door sprookjesachtige paleizen te bouwen.
Voor de slechteriken was er ook een gevangenis binnen de Citadel en dat is nog steeds zo. Momenteel zijn de daders van de in 1981 vermoorde president Sadat de vaste logees. Bijzonder, maar vooral zonde is het feit dat voor de bouw stenen zijn gebruikt van de Piramiden van Gizeh. De Citadel was vroeger beroemd om z’n schoonheid, maar tevens berucht om z’n gruwelen.
Mohammed Ali Moskee
De Mohammed Ali Moskee is vernoemd naar de man die van 1805 tot 1848 over Egypte heerste. In 1820 breidde deze machthebber de Citadel verder uit met, onder meer, de gigantische moskee die hij voor het gemak vernoemde naar zichzelf. Het Franse leger werd in 1801 verdreven uit Egypte. De Osmanen, die eerder al aan de macht waren, probeerden Egypte weer te veroveren. Ze probeerden dit door de Mamelukken (voormalig Turkse slaven) te doden. Tegelijkertijd brak er een opstand uit van Albanese huurlingen, gericht tegen deze Osmanen. De ondercommandant van het Albanese leger en tevens machtigste man van Egypte, werd in 1805 gekozen tot leider. Mohammed Ali was niet bepaald een lieverdje.
Zo nodigde hij eens zijn grootste vijand, de Mameluken, uit voor een diner in de citadel van Cairo. De 470 gegadigden hadden een culinaire maaltijd verwacht, maar liepen in een hinderlaag van de leider. Naar verluidt werden 469 Mameluken vermoord. Voor een Mameluk was het zijn lucky day: hij sprong met zijn paard over een muur en ontsnapte. Positief aan zijn leiderschap was dat Egypte onder hem sterk veranderde. Er werd een uitgebreide infrastructuur opgebouwd; spoorwegen werden aangelegd en kanalen gegraven. Verder zorgde hij voor een sterk leger en stimuleerde hij de landbouw. Mohammed Ali legde de basis voor het moderne Egypte.
Mohammed Ali was de zuinigste niet en liet een gigantische moskee bouwen. Hiervoor moesten diversen paleizen het lootje leggen. De gigantische Mohammed Ali Moskee zorgt voor een fabelachtige skyline van Cairo. Het kolossale bouwwerk is geïnspireerd door de Blauwe Moskee in Istanbul en bestaat uit een gigantische koepel, gedragen door vier kleinere koepels. In het hof staat een grote klok.
Dit is een geschenk van de Franse koning Louis Phillipe, die in ruil daarvoor een obelisk kreeg uit de tempel van Luxor. Op tijd komen door even naar deze klok te kijken zit er niet bij, want hij doet het niet! Mohammed Ali ligt begraven onder een marmeren cenotaaf, rechts van de ingang. Binnen hangt een grote sierlijke luchter. U moet eigenlijk plat op uw rug gaan liggen om alles rustig te bekijken.
De moskee straalt ruimtelijkheid en macht uit. Kijkend naar de 80 meter hoge minaretten die als smalle potloden de hemel in schieten, moet men de macht van de toenmalige heerser haast wel voelen. Maar liefst 18 jaar is gewerkt aan de Mohammed Ali Moskee en dat is te zien. Achter de moskee is een tuin aangelegd waarvandaan er een prachtig uitzicht is over Cairo. Als de lucht helder is (en dat is zeker geen zeldzaamheid in Egypte) moet u daar zeker even een kijkje nemen, u kunt dan de Piramiden van Sakkara zien liggen.
Het is bijna niet te geloven, maar Cairo telt meer dan 500 moskeeën. De skyline wordt versierd door de lange uitstekende minaretten van de moskeeën. De Mohammed Ali Moskee is ongetwijfeld de meest opvallende en u zult hier waarschijnlijk de meeste toeristen aantreffen. Wanneer u de moskee binnengaat moet u uw schoenen uittrekken. Bij de ingang kunt u eenvoudige slippertjes krijgen wanneer u daar behoefte aan heeft.
Koptisch Museum
In Koptisch Cairo (in de ‘Sjaria Mari Girgis’) vinden we een uitgebreid museum met Koptische kunst. Bij het museum staan twee Romeinse torens en resten van een muur. Dit zijn de enige overblijfselen van het oude ford Babylon, dat ten grondslag lag aan de wereldstad Cairo zoals het nu is. Bij binnenkomst ziet u links van de ingang een aantal reliëfs die de suggestie wekken dat het faraonische ‘ankh’ (een kruis voorzien van lussen), langzaam overging in het kruis van Jezus. Verder zijn er mooie stukken beschilderde papyrus te bewonderen en een aantal fresco’s met onder andere een afbeelding van Adam en Eva. Wanneer u over de binnenplaats loopt kunt u via een trap afdalen naar de Nijl. Bekijk ook de volgende topics op onze website nijlcruises, rondreizen Egypte, Egypte vakantie en vakantie naar Egypte.