Bezienswaardigheden Alexandrie
Hoewel de legendarische vuurtoren van Alexandrië en het intellectuele middelpunt van de oude wereld: de ‘Bibliotheca Alexandria’ zijn verdwenen, zijn er nog genoeg schatten uit de oudheid te bewonderen op uw verkenningstocht door deze grote kuststad. De oude bibliotheek is inmiddels in ere hersteld en is veel meer dan alleen een prachtig gebouw. In het hartje van de stad bezoekt u het Grieks-Romeins Museum dat vertelt over het indrukwekkende verleden van deze stad. Naast de beroemde Zuil van Pompeius kunt u duiken in de diepte van de griezelige Kom al-Sjoegafa-catacomben.
De bibliotheek van Alexandrië
Naast de beroemde Vuurtoren van Alexandrië is de oude Bibliotheek van Alexandrie ook een van de schatten die helaas verloren is gegaan. Dit was een van de allerbelangrijkste bibliotheken die er ooit waren, omdat het de grootste collectie handschriften bevatte. Het was een centraal punt waar intellectuelen samen kwamen; dichters, kunstenaars en wetenschappers studeerde hier en kwamen er samen om over het leven na te denken. In de oude bibliotheek werd destijds vastgesteld dat de aarde om de zon moest draaien. Zo’n 5 eeuwen na Christus werd het gebouw verwoest en gingen tussen de 400.000 en 900.000 boekrollen letterlijk in rook op. Daarmee ging veel geschiedenis verloren. Maar dat was lang niet alles, want de oude bibliotheek van Alexandrië werd gezien als de eerste grote leerschool ter wereld. Men weet het niet zeker, maar het is mogelijk dat Julius Caesar de bibliotheek heeft verwoest tijdens zijn veroveringstocht.. In 2004 heeft een team van Poolse en Egyptische archeologen stenen van de oude bibliotheek gevonden.
Pas aan het einde van de vorige eeuw kwam het plan om de beroemde bibliotheek in ere te herstellen, weliswaar in een geheel ander jasje. In 1989 werd door de staat Egypte een architectuurwedstrijd georganiseerd voor de bouw van een nieuwe kolossale bibliotheek in Alexandrië. Een klein Noors architectenbureau won verrassend genoeg de prijs en verzorgde zo het ontwerp van de Bibliotheca Alexandria.
De gigantische bibliotheek ziet er modern uit, maar in theorie heeft het veel weg van bouwwerken uit de Egyptische oudheid. Het gebouw lijkt op een rechtopstaande cilinder die diagonaal is doorgesneden. Via een voetgangersbrug krijgt u toegang tot de universiteit van Alexandrië. De gigantische centrale hal bestaat uit een halve cirkel met een diameter van 160 meter. Het gebouw telt dertien verdiepingen en kijkt uit over de Middellandse Zee. Het is behalve een belangrijke bibliotheek, een indrukwekkende bezienswaardigheid. Het is te hopen dat de tragische verwoesting van de oude bibliotheek geen herhaling wordt, want de Bibliotheca Alexandria bevat honderdduizenden boeken en is internationaal gezien een belangrijk cultureel centrum geworden. De bibliotheek bevat onder meer een aantal musea, vier kunstgaleries, een conferentiezaal, vijf onderzoeksinstellingen en een grote leeszaal met plaats voor honderden mensen.
Grieks-Romeins Museum
Alexandrië is vooral bekend om z’n rijkdom aan monumenten uit de oudheid. Voor een verkenningstocht langs de beste plekjes in de stad kunt u het beste beginnen in Midan Ramla, het hartje van de stad. Op loopafstand hiervan is het Grieks-Romeins Museum gelegen. In dit museum zijn duizenden kunstvoorwerpen uit de Romeinse tijd te bezichtigen. Momenteel is de hele collectie chronologisch geordend, beginnend bij zaal 6, links van de ingang.
In deze ruimte vindt u twee bustes van Serapis, de god van Alexandrië. Dit beeld was bedoeld om de Griekse en Egyptische religies te verenigen. Verder zijn in dit museum marmeren hoofden van Alexander de Grote en Julius Caesar te vinden. Erg indrukwekkend zijn de realistische beschilderingen op een aantal sarcofagen. Er zijn ook een aantal overblijfselen uit de Christelijke Oudheid te zien, zoals een mummie met een zwart kruis om z’n nek. Het Grieks-Romeins Museum bezit ook een prachtige tuin met interessante beeldhouwwerken.
Zuil van Pompeius
Deze granieten zuil reikt bijna 30 meter de hoogte in en is 9 meter breed. Het was voor vroege reizigers in Egypte altijd al een belangrijk herkenningspunt geweest. De Zuil van Pompeius heeft door kruisvaarders de verkeerde naam gekregen. Hij werd namelijk opgericht ter ere van keizer Diocletianius. De zuil wordt gezien als het belangrijkste oudheidkundige monument in Alexandrië. In de buurt staan ook twee sfinxen en resten van het Serapeum, een van de oudste en belangrijkste gebouwen die Alexandrië heeft gekend. Bijzonder is dat de zuil uit een enkel blok steen is gehakt.
Kom al-Sjoegafa-catacomben
Vlakbij de Zuil van Pompeius vinden we een bijzondere plek die uitstekend geschikt zou zijn voor een griezelige horrorfilm. De Kom al-Sjoegafa-catacomben is een complex van verschillende tomben die vroeger de grootste Romeinse begraafplaats van Egypte was. Via een wenteltrap komt u in een spookachtige ruimtes waar het erg donker kan zijn. Op de eerste verdieping is onder andere een eetzaal te vinden waar men feesten vierden ter herinnering aan de overledenen. Op de tweede laag van het complex is een grote centrale tombe te vinden. Aan beide zijden van deze hal staan leistenen beelden die waarschijnlijk de doden moeten voorstellen.
Wat opvalt wanneer u door de Kom al-Sjoefaga-catacomben dwaalt is de mengeling van verschillende stijlen. Op weg naar buiten ziet u twee figuren voor de deur die de Egyptische goden Anoebis en Sobek voorstellen, maar opvallend genoeg zijn gekleed als Romeinse legionairs. Doordat het licht nog wel eens wil uitvallen is het niet onverstandig om een zaklamp mee te nemen wanneer u afdaalt. Wanneer u wel van een macaber sfeertje houdt moet u die zaklamp natuurlijk thuislaten! Een andere tombe die een bezoek waard is ligt in de oude wijk Al-Anfoesji in het hartje van Alexandrië.