Gewoonten en gebruiken Egypte
Het Islamistische Egypte is onder Moslims een vrij modern land. Vooral in de bekende badplaatsen zijn ze over het algemeen aan westerse normen en waarden gewend. Echter, het is en blijft een Islamitisch land. Hoewel Egyptenaren erg gastvrij zijn tegenover ‘vreemden’, moet zich wel realiseren dat er culturele verschillen zijn. Als u bijvoorbeeld een moskee wilt bezoeken moeten uw schouders en benen bedekt zijn. Of dat mannen elkaar openlijk kunnen kussen of knuffelen op straat, terwijl lichamelijk contact tussen een man en vrouw vaak niet gepast is in de buitenlucht en al helemaal niet in de buurt van een moskee.
Erg leuk is dat u zomaar kunt worden uitgenodigd om 'shay' (thee) te komen drinken. Het wordt in zo’n geval erg op prijs gesteld als u een kleinigheidje meeneemt voor de gastheer of gastvrouw, zoals gebak of snoepjes. Het meenemen van een fles wijn lijkt onschuldig, maar wordt meestal niet gewaardeerd! Veel Egyptenaren drinken geen alcohol uit religieuze overwegingen.
Egyptenaren houden van een ontspannen ritme en proberen zoveel mogelijk stress te vermijden. Een veelgehoord antwoord is dan ook ‘Insha Allah’, oftewel: ‘als Allah het wil'. 'Ik zal het morgen doen, als Allah het wil.'
Baksjisj
In Egypte bent u een 'chawaga' en daarom wordt er 'baksjisj' van u verwacht. Anders gezegd: er wordt van u als buitenlander verwacht dat u zo af en toe een aalmoes geeft. U moet natuurlijk zelf weten of u hier gehoor aan geeft, maar het is vaak wel gebruikelijk. Behalve de ober of taxichauffeur kan de man die u net de weg heeft gewezen u ook vragend aankijken als je hem vriendelijk bedankt en vervolgens zonder iets te geven verder loopt.
Buitenlanders worden beschouwd als rijke mensen en dat zult u merken ook! In de toeristische badplaatsen langs de Rode Zee zult u minder snel iemand tegen komen die een baksjisj (een aalmoes) van u vraagt, maar in de grote steden zult u er zeker mee worden geconfronteerd. Gelukkig gebeurt dit zelden op een opdringerige manier, want de meeste Egyptenaren zijn erg aardig en vooral heel gastvrij. Aangezien veel Egyptenaren onder het minimum loon verdienen zijn de fooien van toeristen een serieuze inkomstenbron voor hen.
Fotograferen
Wanneer u door Egypte reist, mag een fototoestel natuurlijk niet ontbreken. Het land heeft een perfecte lichtval, waardoor u prachtige foto’s kunt maken. Bij de meeste musea en bezienswaardigheden dient u wel eerst een apart kaartje kopen voordat u een paar mooie plaatjes kunt schieten. In de graftombes is het verboden om te flitsen.
Zorg ook dat u niet zomaar iedereen fotografeert. Mensen kunnen het als een belediging opvatten als ze ongevraagd voor uw lens verschijnen. Met een vriendelijk gebaar of een ‘baksjisj’ komt u vaak al een heel eind. Het fotograferen van alle objecten die belangrijk zijn voor de staatsveiligheid is verboden. Denk hierbij aan vliegvelden, regeringsgebouwen of ambassades.
Vrouwen
Houd u rekening met dat er in Egypte andere normen en waarden betreffende vrouwen gelden dan in westerse landen. Er is vaak een duidelijke scheiding tussen mannen en vrouwen. U zult het misschien flauw vinden, maar in sommige cafés is het niet gepast om als vrouw te komen. U zult niet snel een Egyptische vrouw zien roken of een wijntje nuttigen. Er zijn soms aparte ruimte’s voor vrouwen. Ook de wijze waarop men in het Egyptisch iemand groet verschilt per geslacht.
Een man en een vrouw die samen reizen, maar niet zijn getrouwd vinden Egyptenaren in veel gevallen ook vreemd. Alleen reizen als vrouw wordt niet aangeraden en voor de avonturiers met een laag budget: liften is helemaal een onbekend fenomeen in Egypte en zal dus anders worden geïnterpreteerd waardoor het wel een makkelijke, maar zeker geen veilige manier kan zijn om u te verplaatsen.
In de toeristische bestemmingen zijn ze van buitenlandse vrouwen (toeristen) redelijk gewend dat ze zich anders kleden dan de lokale vrouwelijke inwoners Egypte. Het is daarom niet noodzakelijk u volledig aan te passen aan de plaatselijke cultuur.
Egypte is (afhankelijk van de tijd en omgeving) een erg warm land dus kleedt u luchtig. Maar zorg ervoor dat uw kleding niet te luchtig en vooral niet te bloot is. Er is ook wat betreft kleding een cultuurverschil met hier en in Egypte. In de modernere steden en badplaatsen langs de Rode Zee zijn de Egyptenaren meer gewend dus kunt u zich iets meer bloot permitteren.
Een rok over de knie en een 3/4-broek worden getolereerd, maar een kortere rok en hemdjes met spaghetti-bandjes worden als aanstootgevend gezien. Veel Egyptische mannen zien schaars geklede vrouwen als provocerend gedrag en kunnen u vreemd aankijken of zelfs denken dat u hen wilt verleiden. Niet op alle stranden kunt u zichzelf gemakkelijk in een bikini wanen en topless zonnen is vrijwel overal sterk af te raden...