Veilig betalen via

Geldzaken Egypte

Egyptische pond

In Egypte wordt betaald met de Egyptische pond (LE). In het Arabisch wordt dit 'guinay' genoemd. Deze munt is onderverdeeld in 100 piasters(pt) of 1000 millims. Overigens komt u deze laatste eenheid nagenoeg niet meer tegen. Er is papiergeld in omloop van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 LE en van 25 en 50 pt. Munten zijn er van 1, 5, 10, 20 en 25 pt. Er is vaak gebrek aan kleingeld. Vooral in kleinere plaatsen is het raadzaam wisselgeld mee te nemen.

Bankpassen

Het betalen met een creditcard wordt steeds normaler in Egypte. Ze worden in de bekende toeristenoorden en in de meeste winkels en horeca geaccepteerd. Daarbuiten is het verstandig cash geld of Travellers Cheques mee te nemen. Deze cheques in US dollars of Euro’s zijn inwisselbaar bij de banken in alle toeristische plaatsen en bovendien verzekerd tegen verlies en diefstal. Wanneer u met een creditcard betaald, check dan altijd het bonnetje dat u tekent dat er het juiste bedrag wordt vermeld. U kunt in veel plekken in Egypte terecht met uw pinpas. Vooral de grotere steden en toeristische plekken beschikken over meerdere pinautomaten die de meeste bankpassen accepteren. Let op het Cirrus of Plus symbool. Deze treft u in ieder geval bij de Banque Masr, CIB, Egyptian American Bank en de HSBC.

Kosten

Voor de westerlingen is Egypte een relatief goedkoop land. Vraagt u niet al teveel luxe, dan zult u niet veel kwijt zijn aan een lekker hapje, taxiritje of comfortabele overnachting. Op het low-budget-niveau komt u de dag wel door met een euro of 25 (rond de 145 Egyptische pond).

Bij de rondreizen en Nijlcruises van Egypte.nl zijn de excursies die in het reisprogramma vermeld staan inclusief. Voor de rest geldt dat u via onze site een excursie tegen een meerprijs kunt bijboeken. Op stap 2 van het boekingsproces kunt u zien welke excursies u kunt bijboeken en wat de extra kosten zijn.

Trekt u er zelf op uit, dan zult u deze kosten wel op u moeten nemen. Toegangsprijzen voor populaire trekpleisters, zoals de Piramiden van Gizeh of het Egyptisch Museum in Cairo, zijn de laatste jaren flink gestegen, maar zijn nog steeds goed betaalbaar. Onthoud goed wanneer u over een rommelig marktje loopt; onderhandelen zit in het bloed van de Egyptenaren. Probeert u zich deze kunst eigen te maken. Zo maakt u niet alleen kennis met de lokale cultuur, maar scheelt het u wellicht ook nog wat Egyptische ponden.

Fooien

In Egypte is een fooi van 10% tot 15% gebruikelijk en kan de service positief beïnvloeden. Realiseert u zich dat de salarissen in Egypte heel laag liggen. Sommige mensen zijn voor hun inkomen zelfs geheel afhankelijk van fooien. Het geven van “baksheesh” (fooien) is ingebakken in de Egyptische cultuur.

Valuta omrekenen

Omrekenen van euro naar Egyptische pond of andersom? Klik op de website van GWK Travelex en reken uw valuta's om.