Jeruzalem
Jeruzalem: Er lijkt geen vuiltje aan de lucht. En toch loop je door het meest betwiste gebied ter wereld.
Heilige stad voor Joden, christenen en moslims
Jeruzalem is als stad belangrijk binnen drie godsdiensten: het Joodse geloof, het christendom en de islam. Voor die eerste twee godsdiensten is zij zelfs de bakermat. Voor de islam is Jeruzalem na Mekka en Medina de derde heilige stad.
Het feit dat er meerdere godsdiensten in deze regio een belangrijk verleden hebben, is op twee manieren vorm gegeven: zij heeft de stad in het verleden tot een bloederig strijdtoneel gemaakt van religieuze fanatici. Maar zij heeft ook geresulteerd in een fascinerende opeenhoping van indrukwekkende cultuurschatten.
Klaagmuur
De wereldberoemde Klaagmuur is waarschijnlijk de meest bekende en meest aansprekende bezienswaardigheid, waarin je op een klein papiertje een wens of boodschap voor God kunt achterlaten. De muur is wat overbleef van de heiligste Joodse tempel aller tijden, bovenop de tempelberg, nadat de Romeinen haar kort en klein sloegen.
Bijzonder en vooral typerend voor Jeruzalem is dat op deze heiligste plaats binnen het jodendom nu ook de goud gekoepelde Al-Aqsa moskee staat, één van de heiligste tempels voor moslims. Zeggenschap over de tempelberg is dan ook één van de heetste hangijzers binnen de discussie over de opsplitsing van Jeruzalem.
West- en Oost-Jeruzalem
Al jarenlang zijn er vruchteloze onderhandelingen gaande over een eventuele opdeling van de stad. West-Jeruzalem is sinds 1950 de hoofdstad van de Joodse staat Israël. Maar de Palestijnse autoriteit ziet Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van de toekomstige Palestijnse staat, die zij voorstaat.
In 1980 annexeerde Israël het oostelijke deel van Jeruzalem, waar vooral islamitische Palestijnen woonden. Sindsdien bouwt Israël verwoed in dit deel van de stad om op basis van de uitdijende Joodse bevolking aanspraak te blijven houden op dit deel.
Kerk van de wederopstanding
Nagenoeg alles in Jeruzalem heeft een religieuze lading. Zo kun je er de plek bezoeken waar Jezus ooit zou zijn gekruisigd en moet zijn opgestaan uit de dood. Dat gebeurde in een grot, maar op de betreffende plek staat nu een indrukwekkende kerk.
De zes vertrekken van die kerk worden beheerd door zes verschillende christelijke stromingen: de rooms-katholieken, de Grieks, Russisch, Armeens, Syrisch en Ethiopisch orthodoxen en de Kopten uit Egypte.
In het midden van de kerk staat een minuscuul kapelletje. Je moet op je knieën om binnen te komen. Een Grieks-orthodoxe monnik houdt de wacht. Eenmaal binnen ben je op de plek waar het wonder zou zijn geschied: de wederopstanding.
Bekijk ook de volgende topics op onze website nijlcruises, rondreizen Egypte, Egypte vakantie en vakantie naar Egypte.