
El Fayoum
El Fayoum, Westelijke Woestijn
Vanaf het drukke Cairo gaat er een directe weg van 100 kilometer lang naar de rustige ‘tuin van Egypte’; el-Fayoum. Deze directe verbinding loopt uit in een prachtige agrarische omgeving. Logisch, maar ten onrechte, wordt el-Fayoum tot de oases gerekend. Omringd door de zandzee van de Westelijke Woestijn heeft het namelijk alles weg van een oase. De watertoevoer naar el-Fayoum is afkomstig van een zijrivier van de Nijl en is daarmee geen officiële oase te noemen, omdat een echte oase zijn water uit het grondoppervlak haalt. Maar wat maakt het uit, door de vredige stilte en palmboombossen heeft u het gevoel in een ware oase aan rust te begeven en het meest ideale is wel; u bent redelijk snel weer in de grote stad! Het landschap is uitgestrekt en afwisselend. De grond in deze ‘semi-oase’ is erg vruchtbaar waardoor veel groenten en fruit wordt geproduceerd. Niet alleen het fruit, maar de hele keuken van Fayoum is bekend om z’n lekkernijen.
In vroegere tijden was el-Fayoum al erg geliefd onder de regerende de farao’s; ze zochten hier de stilte en bouwden er paleizen. De oude Grieken gaven el-Fayoum de naam ‘Crocodilopolis’, omdat ze de krokodillen in het nabijgelegen Karoenmeer als heilig beschouwden. Ooit was El Fayoum helemaal gevuld met het water uit het meer. In de dertiende dynastie werd het gebied een geliefd vakantieoord bij verschillende farao’s, die er hun paleizen bouwden. Nog steeds trekken veel Caïreense een dagje naar het meer, om te genieten van de rust, het prachtige uitzicht en de frisse lucht. Tegenwoordig wordt zwemmen in dit zoutmeer afgeraden vanwege de vervuiling door afwateringskanalen.
Tegenwoordig biedt el-Fayoum maar liefst aan 2 miljoen mensen onderdak. De ‘oase’ is een ontmoetingsplaats voor vele trekvogels dus een verrekijker is geen overbodige luxe! In de zomermaanden is el-Fayoum een trekpleister voor, met name Egyptische vakantiegangers.
In het centrum van de depressie ligt de hoofdstad Madinet el-Fayoum, oftewel Fayoum-stad. De stad telt zo’n half miljoen inwoners. Bij de ingang wordt u verwelkomd door de Obelisk van Senoesert. Dit is een langwerpig monument uit de 12e dynastie. El-Fayoum is bekend om z’n waterraden. Er zijn er in dit gebied zo’n 200 te vinden en functioneren allemaal als grote waterpompen. Ze symboliseren eigenlijk het vruchtbare en leefbare karakter van de Fayoum. De bekendste zijn de ‘Zeven Waterraden’, 3 kilometer buiten de stad en de ‘Vier Waterraden’ bij de ingang van de stad. Wandelend langs de Zeven Waterraden (die verspreid liggen) geniet u van een mooie omgeving. In de hoofdstad zijn ook een aantal interessante moskeeën te vinden. De oudste is de Kaitbei-moskee. Bij het al-Kantara kanaal vindt u een doolhof van steegjes en kleine winkeltjes die de meeste toeristen (nog!) niet hebben gevonden. In het centrum van de stad vindt u talloze gezellige theehuisjes en het eten in de hotels en restaurants is goedkoop.
Bekijk ook de volgende topics op onze website nijlcruises, rondreizen Egypte, Egypte vakantie en vakantie naar Egypte.