Egyptisch museum
Het startschot van een culturele rondreis door Egypte (en in het bijzonder Caïro) zou hier af moeten gaan. Het ‘Museum of Egyptian Antiquiles’ herbergt namelijk een gigantische verzameling aan bijzondere Egyptische schatten. Meer dan 100.000 antieke stukken uit het Oude, Midden en Nieuwe Rijk en de Late Tijd zijn hier terug te vinden. Hiermee heeft het museum de grootste collectie aan faraonische kunst ter wereld. Deskundigen denken dat driekwart van alle Egyptische pronkstukken nog verborgen ligt onder het warme woestijnzand. Een uitbreiding in de toekomst is dus niet uitgesloten! Neem genoeg eten en drinken mee, want wanneer u alles wilt bekijken bent u een aantal maanden bezig.
Ga dus selectief te werk. Zoals in het Rijksmuseum de Nachtwacht wordt bezocht, zo bezoekt men in het Egyptisch Museum de schitterende Toetanchamon-collectie. Een absoluut hoogtepunt dat u niet mag missen! Het museum werd in 1858 opgericht door de Franse archeoloog Mariette. Aan het begin van de 20ste eeuw verhuisde de gehele inhoud naar het huidige neoclasistische gebouw op Midan el-Tahrir. Momenteel zijn er plannen om weer te verhuizen, vanwege instortingsgevaar. Dit zal in ieder geval de stoffige vitrines ten goede komen!
Het huidige museum is chronologisch geordend in tientallen zalen. Lopend door het museum vindt u prachtige overblijfselen uit het begin van de Oude Tijd (zo’n 3000 jaar voor Christus) tot de Late Tijd waar de Grieks-Romeinse kunst een belangrijke invloed had. Alles wat tussen deze periodes inzit vindt u terug in de vorm van indrukwekkende sarcofagen, mummies, modellen van heilige boten, beeldhouwwerken en ga zo maar door. Meesterwerken uit het Oude Rijk zijn onder andere beelden van koning Djoser. Hij was de eerste machthebber die een piramide liet bouwen. In zaal 32 treft u de bekende ganzen van Meidoem aan die heel realistisch op pleisterwerk zijn geschilderd. In zaal 11 en 12 vinden we pronkstukken uit de 18de dynastie.
U ziet aan de kunstvoorwerpen dat dit een periode was dat de farao’s naar absolute macht streefden en werden vereerd als goden. In de zalen vindt u het geschilderde hoofd van de enige vrouwelijke farao Hatjespoet. In zaal 7 staan enkele granieten sfinxen van deze koningin. Een zogenaamde stele (een steen met daarop een opschrift of afbeelding) geeft een goed beeld van het leven in het oude Egypte.
Zaal 37 mag u zeker niet overslaan; hier treft u een aantal houten sarcofagen uit het Middenrijk aan. De mooiste doodskist is die van Sepi met aan de binnenkant prachtige versieringen. De meeste voorwerpen op de bovenste verdieping komen uit de graven van de farao’s. De indrukwekkendste collectie is die van de wereldberoemde Toetanchamon. U kunt uw ogen bijna niet geloven wanneer u langs de bijzondere collectie van 1700 schatten loopt.
Alle voorwerpen, klein of groot, zijn zeer zorgvuldig afgewerkt en gemaakt van prachtig materiaal. Het is onvoorstelbaar dat deze hele collectie na duizenden jaren nog zo goed in tact is. Het bekende dodenmasker van goud zal en mag u niet over het hoofd zien wanneer u door zaal 3 loopt. Verder vindt u er grafmeubelen, sieraden, spelletjes en ‘ka’-beelden die het graf door de eeuwen heen hebben bewaakt. Erg mooi is de gouden canopenkast met de ingewanden van de farao.
Voor de mummiezaal (zaal 52) heeft u een apart kaartje nodig, maar het is zeker de moeite waard. Mummies van farao’s als Seti I en Ramses II kunt u hier bewonderen. In zaal 22 vindt u schatten uit het Nieuwe Rijk en in zaal 17 vindt u papyrusrollen met teksten uit het legendarische ‘Dodenboek' . Dit alles is maar een hele kleine greep uit een enorme verzameling die het Egyptisch Museum te bieden heeft.
Ga selectief te werk, want u kunt slechts een klein deel van het museum bekijken. Een toegangskaartje is relatief duur, maar u krijgt dan wel waar voor uw geld. Want, het Egyptisch Museum vertelt u de lange geschiedenis van één van de meest bijzondere beschavingen ooit!
Bekijk ook de volgende topics op onze website nijlcruises, rondreizen Egypte, Egypte vakantie en vakantie naar Egypte.