Duiken Rode zee
Als er drie redenen zijn om naar Egypte af te reizen valt het duiken in de Rode Zee hier zeker onder. De duiker voelt zich in Egypte als een vis in het water. Weinig landen zijn zowel boven als onder water zo indrukwekkend als Egypte. Door de fantastische locaties in de Rode Zee groeiden langs de kust vergeten vissersplaatsjes uit tot bruisende duikoorden. Hurghada, El Gouna, Safaga, El Qusier, Marsa Alam en Hamata zijn de duikspots achter de Rode Zeebergen en aan de overkant vertegenwoordigen de omgeving in en rond Sharm el Sheikh en Dahab de duikspots in de Sinai.
Hurghada en Sharm el Sheikh zijn de plekken waar u heen gaat als u ook na het duiken in de watten gelegd wilt worden. Tevens hebben deze plaatsen een breed scala aan duikscholen in de aanbieding. In Dahab vindt u een van de beste duikspots en kunt u tegelijkertijd genieten van de ontspannen sfeer en het vriendelijke Bedoeïenvolk.
Wilt u wel duiken, maar zwemt u zelf niet in het geld? Dahab is bij uitstek de plek voor lowbudget-duikers. Dit zijn echter nog maar een aantal badplaatsen, want er zijn genoeg andere plekken waar u kunt afzakken in de sprookjesachtige onderwaterwereld van de Rode Zee. Het kristalheldere water lokt u uit een duik te nemen en het kleurrijke koraal, oude scheepswrakken en de tropische vissoorten door uw duikbril te bekijken.
Door de lichte stroming van het water is het zicht bijna altijd perfect. Maar ook de temperatuur is bijna het hele jaar constant en vooral erg gunstig. In de Rode Zee zijn veel spannende en uitdagende duikspots te vinden voor zowel de beginner als de ervaren duiker. Bezoek ‘Big Brother’ en ‘Little Brother’ per liveaboard of het rif van Ras Mohammed per dagboot.
Het koraal
De mooie rifformaties waar u als duiker overheen dwaalt bestaan uit koraal. Het koraal wordt gezien als de tuin van de zee. Strikt genomen is dit niet waar, want in tegenstelling tot wat veel mensen denken is koraal geen (onderwater)plant, maar een dier. Koralen zijn hele kleine poliepen; wezentjes die kleine organismen eten. Als het koraal sterft, groeit de volgende generatie er gewoon bovenop waardoor prachtige uitgestrekte koraalriffen ontstaan. Dit systeem houdt het leven onder water in stand en is dus erg belangrijk.
Helaas eist het toerisme zijn tol; veel van de mooie koraalriffen in de Rode Zee zijn beschadigd of helemaal verdwenen. Dit komt vooral door (onervaren) duiktoeristen die graag een souvenir mee naar huis willen nemen of door onoplettende bootsmannen die hun anker overal in het water laten plonzen.. Er was dus genoeg reden om in 1996 de Rode Zee tot nationaal park te benoemen om zo, met behulp van rangers, het rif beter te kunnen beschermen. Dit is nodig, omdat anders de kleur en de toekomst van het rif verre van rooskleurig zijn!
Zelf kunt u helpen door het rif niet aan te raken, geen afval in de zee achter te laten of u niet te laten verleiden door souvenirs uit de Rode Zee die worden aangeboden op straat. Kijken en niet kopen dus! Bedenk ook dat de export van, bijvoorbeeld een stukje koraal, strafbaar is. Voor het beschermde Ras Mohammed Park is een limiet voor duikboten in het gebied vastgesteld om het rif niet te zwaar te belasten.
De duik
De Rode Zee in Egypte is erg geschikt (ook voor de portemonnee) om in het open water te leren duiken. U kunt een vijfdaagse cursus volgen om op te gaan voor uw eerste duikcertificaat. Er zijn langs de kust meer dan genoeg duikcentra te vinden. Veel van onze hotels werken samen met duikscholen en bieden u zo een totaalpakket aan waarbij de kamerhuur, vliegreis en de tarieven van de duikcursussen zitten inbegrepen. Gaat u voor het eerst duiken, vergeet dan niet een gezondheidsverklaring van de dokter mee te nemen uit uw eigen land.
Behoort u tot de meer ervaren duikers dan weet u waarschijnlijk dat het niet gebruikelijk is en vooral erg duur is om zelf een bootje en duikuitrusting te regelen. Wanneer u bij Egypte.nl een duikpakket boekt wordt u per groep en per boot naar betere koraalriffen gebracht waar u met uw flessen op uw rug enkele uren door de indrukwekkende onderwaterwereld van de Rode Zee kan dwalen.
U kunt ook meerdere dagen over de Rode Zee varen met een safariboot. Deze grotere duikboten staan beter bekend als ‘liveaboards’. Bent u een duiker met veel ervaring, zak dan de Rode Zeekust af tot in Marsa Alam. Hier vindt u veel spannende duikspots. Op sommige plaatsen, zoals in Sharm el Sheikh, is het zelfs mogelijk om zonder boot mooie gebieden met kleurrijk koraal te bezoeken.
U kunt ook bekende scheepswrakken gaan bekijken of nog spannender; duiken rond middernacht bij maanlicht. Voor een diversiteit aan duikclubs kunt u langs de Rode Zeekust onder andere terecht in de badplaatsen Hurghada, El Quseir, El Gouna en aan de overkant zijn er aan de Golf van Aquaba goeie duikcentra in Dahab, Sharm el Sheikh, Nuweiba of Taba.
Duikspots
Duiken is een avontuur op zich, maar het maakt het natuurlijk leuker wanneer u precies weet waar u moet afdalen met uw flippers. Sommige plaatsen zijn goed voor beginners, andere spots zijn geschikter voor de ervaren duiker. Om sommige excentrieke duikspots te verkennen is het soms een tijdje varen vanaf het strand. Veel plekken kennen een legendarische geschiedenis of zijn berucht, maar daardoor misschien juist extra spannend om te bezoeken! Hieronder staan enkele interessante duikgebieden en specifieke duikspots in de Rode Zee beschreven.
Ras Mohammed Reef
Tot de mooiere duikplekjes van de Rode Zee mag het Ras Mohammed Reef worden gerekend. Het kleurrijke rif behoort tot een prachtig (en daarom) beschermd natuurgebied. De koraalformaties zijn te vinden in de buurt van Sharm el Sheikh, op het puntje van de Sinai-woestijn. In totaal zijn hier zo’n 20 duikspots te vinden in de omgeving. Een grote variëteit aan tropische vissoorten zwemmen hier boven en onder uw door. Tot het Mohammed rif behoort ook het ‘Shark Reef’ waar, hoe kan het ook anders, veel haaien samenkomen. Een stroming voert u mee langs een prachtig versierde wand.
Iets verder vindt u resten van het Jolanda wrak met een enigszins aparte lading; op de bodem van de zee liggen over het hele plateau wc’s verspreid! In de buurt is er de kans tonijn aan te treffen of een hamerhaai. In de noordelijkste punt van het Ras Mohammed Rif vindt u een aflopende bodem met koraaltorentjes, beter bekend als Ras Za’atar. In de Jackfish Alley vindt u een dromerig waterlandschap met verschillende grotten. Verder vindt u hier een uitgestrekte zandbodem waar wellicht een rog zich schuilhoudt.
Rondom Sharm el Sheikh
Naast het Ras Mohammed Park vinden we rond Sharm el Sheikh veel mooie koraallandschappen. In het noordelijkste puntje beweegt u met uw flippers door het Jackson Reef om het wrak van de ‘Lara’ te bewonderen of om een stukje mee te zwemmen met een aantal schilpadden die op reis zijn. Verderop ligt het Thomas Reef met diepe begroeide wanden en er zwermt waarschijnlijk wat tonijn rond. Tijdens een nachtelijke duik in de Temple, bij de Ras umm Sid Baai, komt u met geluk een octopus tegen. In het midden van de Baai staat een enorme koraalpilaar. Een andere interessante duikspot zijn The Gardens, die worden bewoond door glasvisjes en af en toe een grijze rifhaai. Verder treft u in het ‘Paradise’ een scala aan verschillende vissoorten aan.
De Thistlegorm
Heel avontuurlijk is een tochtje naar de bodem van de zee om een oud scheepswrak te onderzoeken. Het bekendste wrak van het Ras Mohammed park is de Thistlegorm. Het oorlogsschip is in 1940 door Duitse bommenwerpers naar de bodem van de Rode Zee gejaagd. Het was een bevoorradingsschip voor militaire troepen. De legendarische Thistlegorm stond vol met vrachtwagens, treinwagons, tanks en.. munitie. Vooral dat laatste zorgde voor een enorme explosie waardoor het schip in tweeën brak en zonk. Tegenwoordig gebruiken veel boten het schip als aanlegplaats om vervolgens in een duikpak af te dalen naar de bodem. Een duik naar dit scheepswrak is een bijzondere ervaring, omdat veel van de inhoud van de boot nog in tact is, zoals vrachtwagens en laarzen van de soldaten. Rondom de Thistlegorm staat een sterke stroming dus pas op wanneer u hier duikt.
De Dunraven
Een ander indrukwekkend scheepswrak in het Ras Mohammed Reef is het stoom-zeilschip de Dunraven uit de 19e eeuw. Het schip werd aangedreven door een stoommachine, maar als de wind gunstig was werden de enorme zeilen gehesen en gleed het mooie schip over de Rode Zee. Tegenwoordig is het wat minder gunstig gesteld met de Dunraven, want hij ligt ondersteboven op de zeebodem voor Sharm el Sheikh.
Voor de onderwaterliefhebber is dit een mooie duik, want er zijn genoeg openingen in het schip te vinden om doorheen te kruipen en op onderzoek uit te gaan. Als een soort klimop is het schip ‘versiert’ met koraal. Wat voor de een een groot verlies is, bezorgd de ander nieuwe woonruimte, want het koraal trekt veel vissen aan die in de Dunraven een veilig onderkomen zoeken.
Dahab en the Blue Hole
Voor de kust van Dahab vinden we de diepste stukken van de Rode Zee. De bergen van de Sinai kruipen onder water gewoon door en bezorgen de duiker een indrukwekkend landschap van grotten en koraal. Triggervissen, papagaaivissen, rifhaaien, kortom een kleurrijke mengeling van tropische koraalbezoekers komt u hier tegen. Boven water kunt u zich eerst per kameel laten vervoeren naar een geschikte plek waar uw vanaf het strand direct de Golf van Aquaba induikelt. De meest beruchte duikspot van Egypte is de ‘Blue Hole’ bij Dahab. Het is een ‘gat’ tussen het rif dat meer dan 60 meter de diepte in reikt. Tragisch genoeg heeft deze plek al aan een aantal duikers het leven gekost. U kunt deze plek redelijk veilig bezoeken zolang u niet dieper dan 30 meter gaat. Voor het bewonderen van dieper gelegen rifformaties heeft u een apart duikbewijs nodig, het zogeheten TEC-certificaat. Uw duikuitrusting moet in het geval van zo’n diepe duik ook aangepast worden. Hier treft u ook de Canyon aan. Dit is een barst in de bodem van tunnels en grotten dat is ontstaan door een vulkaan. De wanden zijn begroeid met harde en zachte koralen.
Tussen Nuweiba en Taba
De zeestrook tussen Dahab en Taba (Nuweiba ligt hier tussenin) vormt de Golf van Aquqba. Veel duikspots zijn minder toeristisch, maar daardoor niet minder mooi. Integendeel. Aan de zuidkant van het Farao’s eiland vindt u een prima spot om nader te verkennen. Boven water vindt u op dit eiland een oud kruisvaarderkasteel met een prachtig uitzicht op de woestijn. Ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Taba bevindt zich het Bas Burka Reef. Laat u vanaf het strand afzakken langs koraalpartijen tot zo’n 20 meter de diepte in.
Rond Nuweiba maakt u de meeste duiken direct vanaf het strand, omdat er op zee geen veilige plaatsen zijn om het anker uit te gooien. Bij ‘Sinkers’ vinden we een enorme metalen aanlegboei. In de jaren ’70 had het Israëlische leger deze boei in zee gedumpt, niet wetend dat de zeebodem 10 meter dieper lag en het gevaarte verdween onder water. De duiker zal hier niet mee zitten, want de met koralen begroeide kettingen zijn een mooi gezicht. In de Nuweiba Bay kunt u kennis maken met de vriendelijkste dieren van de Rode Zee. Een Bedoei uit de omgeving heeft ontdekt dat hier talloze dolfijnen het gebied domineren. Hij nodigt u uit om een duik te nemen met de dolfijnen. Een van de bekendste duikplaatsen uit de omgeving is Devils Head. Het rif is gelegen bij een Bedoeïenkamp. Onder water treffen we een canyon aan waar de drukte van krioelende Rode Zeebewoners het beeld bepalen. Andere interessante duikspots in de buurt van Nuweiba zijn het Ras Abu Gallam, het Ras Mamlach en El Mazeriq.
Eilandjes voor Hurghada
Zo’n 10 kilometer voor de kust van Hurghada liggen een aantal eilandjes waar zich een indrukwekkende onderwaterwereld rondom bevindt. De eilandjes zorgen voor een rustige zee en een groot aanbod aan verschillende tropische vissoorten en prachtige koraaltuinen. Sinds kort zijn de riffen voor de kust van Hurghada beschermd en mogen boten niet klakkeloos hun ankers overal uitgooien.
Shab El Erg is het meest noordelijk gelegen rif voor Hurghada. Een tocht met een dagboot brengt u naar dit prachtige hoefijzervormig-rif dat niet alleen bij duikers een geliefde spot is, maar vooral ook bij dolfijnen. Het is mogelijk om samen met deze gastvrije dieren een avontuurlijk tochtje over de mooie koraalruggen te maken. In het enorme rif van Shab El Erg vinden we aan de westkant het bekende Gota. Dit is een drukke plek waar u veel verschillende vissoorten aan zult treffen, zoals schorpioenvissen, roggen en eenhoornvissen. Aan de oostkant van het smalle Torfa Fanus rif vinden we een prachtige koraaltuin waar het krioelt van de glasvisjes. Verder zijn de koraaltorens interessante punten die u vanachter uw duikbril niet kan en mag missen. Verder heeft u hier kans dolfijnen tegen het lijf te zwemmen. Het Careless Reef is een onbeschermd gebied waar veel murenen rondzwemmen en wanneer u een beetje geluk heeft een hamerhaai. Iets voorbij Hurghada vinden we voor de kust van de badplaats Safaga opnieuw een enorm aanbod aan fantastische duikspots, zoals het Shaab Saimen Reef of het Middle Reef.
Een rif van zachte koralen, beter bekend als ‘de zeven pilaren’, vinden we voor de Soma baai. Hier vindt u gorgonias en octopussen. Het hoogtepunt in de Rode Zee voor Safaga is het Panorama Reef. Steilwanden die een diepte van 200 meter bereiken zijn hier geen uitzondering en de plateaus worden regelmatig bezocht door rifhaaien.
Big Brother en Little Brother
Richting het toeristische El Quseir vinden we in het water twee toppen van onderzeese bergen. Deze eilanden staan bekend als Big Brother en Little Brother en bieden ongelofelijke duikmogelijkheden. U bent wel een tijdje onder weg met de boot, want de eilanden liggen 80 kilometer van de kust. Op Big Brother staat zelfs een vuurtoren die over de Rode Zee uitkijkt. Voor het eiland liggen twee wrakken die u kunt bekijken; het grote vrachtschip de ‘Numibia’ en een Egyptisch bevoorradingsschip.
De lange reis naar het eiland toe wordt beloond met een indrukwekkend onderwaterleven voor de eilanden. Little Brother heeft een smal uitgestrekt rif die u kan bewonderen wanneer u zich mee laat voeren door de stroming van het water. U zult zwart koraal zien en enkele grotten tegenkomen. Spectaculair is de duik door de bezoekjes van verschillende haaiensoorten in deze omgeving. Er zijn bij dit eiland zelfs walvishaaien gespot.
De zuidkust voor Marsa Alam
Hoewel de kustlijn van Marsa Alam fantastische koraalriffen heeft, zijn hier (nog) niet veel duikcentra te vinden. Er gaan wel veel safariboten richting de verschillende duikspots, zoals het rif van Abu Dahab. Het Elphinstone Reef is een bekend, maar ook berucht rif. U treft hier dichtbegroeide stijlwanden aan en de kans op een ontmoeting met een grijze haai of hamerhaai is groot. Het Deadalus Rif ligt 40 kilometer van de kust en is een groot cirkelvormig rif met afwisselend en kleurrijk koraal. Verder is het Shab Samadai Rif heel mooi vanwege z’n lagunes en vooral door de permanente aanwezigheid van een groep dolfijnen. De bijnaam ‘The Dolphin House’ is dan ook terecht.
Bekijk ook de volgende topics op onze website nijlcruises, rondreizen Egypte, Egypte vakantie en vakantie naar Egypte.