Opmerkelijke feiten
Egypte is in vele opzichten een verbazingwekkend land. Als u in de geschiedenis of cultuur van het land zou duiken zou u aardig wat opmerkelijke feiten tegen komen. Bijzonder, onverklaarbaar of puur Egyptisch? In ieder geval genoeg opmerkelijkheden om er een aantal te noemen:
More to explore
Er zijn al heel wat schatten en antieke voorwerpen uit de Egyptische oudheid opgegraven. Een voorbeeld daarvan is de gigantische verzameling van faraonische kunst die terug te vinden is in het Egyptisch Museum in Caïro. Toevallige mazzelkonten, ontdekkingsreizigers of archeologen hebben al heel wat opgravingen gedaan. Op deze manier zijn we veel te weten gekomen over het oude Egypte. Toch ligt, naar schatting, nog bijna driekwart van alle ‘ bewijsstukken’ uit de oudheid diep onder een laag zand…
Leuker kunnen we het niet maken...
Als u elk jaar het belastingformulier invult denk dan even aan de Egyptenaren. Ze zijn de grondleggers van het belastingsysteem. De hoogte van de belastingen werd gemeten aan de hand van de waterstand van de Nijlrivier. In Aswan is zo’n oude Nijlmeter nog te zien.
24/7
Misschien zou een jaar wel 17 maanden hebben geteld als het niet de Egyptenaren waren die een jaar in 12 maanden hadden verdeeld en een dag in 24 uur.
Saai DNA
Bij veel mummies werd weinig variatie teruggevonden in het genetisch materiaal. Dit is onderzocht door het DNA te bekijken. Met andere woorden, in het Oude Egypte kwam veel gemeenschap voor tussen mensen uit dezelfde familie. Wij vinden dit tegenwoordig erg vreemd, maar in de tijd van de farao’s was dit normaal. Lichamelijke afwijkingen zijn namelijk regelmatig het gevolg hiervan. Een goed voorbeeld hiervan is de bekende farao Toetanchamon. Hij stierf al op 18-jarige leeftijd aan de gevolgen van allerlei lichamelijke gebreken.
Symmetrisch hoogstandje
Vlogen de Egyptenaren 5000 jaar geleden toevallig met toestellen boven de aarde om satellietfoto’s te maken van onze planeet? Dat lijkt erg onwaarschijnlijk. Als u de wereld precies in vier gelijke stukken zou verdelen, zodat elk stuk precies evenveel grond heeft, dan liggen de piramides van Gizeh precies in het midden daarvan. Wisten de oude Egyptenaren dan hoe de wereld eruit zag? Een toevallig feitje of een groot mysterie?
Vlag
Het concept van de vlag (die u met Koninginnedag uit het raam hangt) is door de Egyptenaren bedacht. De eerste afbeelding waarop duidelijk het idee van een vlag te zien is, komt uit 3100 voor Christus.
Eeuwenlang de langste
Het World Trade Center van New York, dat in 2001 op een tragische wijze werd verwoest, versloeg in 1920 de Piramide van Cheops in hoogte. Deze wereldberoemde piramide, behorend tot een van de 7 wereldwonderen, was tot die tijd met zijn 146 meter het allerhoogste bouwwerk ter wereld.
Levende planten
In de Rode Zee zijn de allermooiste en meest kleurrijke riffen ter wereld te vinden. Riffen bestaan uit koraal. Het lijkt logisch; u zou denken dat koraal een plantensoort is. Lange tijd heeft men dat gedacht, maar vreemd genoeg zijn koralen toch echt diertjes.