Veilig betalen via

Vervoer en verkeer Egypte

(Vervoer naar) Schiphol

Uw reis begint met het vervoer naar Amsterdam Airport Schiphol. Zorg daarom dat uw vervoer naar de luchthaven goed is geregeld.

Verkeersinformatie en parkeren op Schiphol

Als u met de auto naar Schiphol gaat, is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de juiste informatie omtrent files en parkeergelegenheden bij Schiphol. Voorkom vertraging door files en kijk van te voren voor actuele verkeersinformatie op Trafficnet.nl.

Parkeren op Schiphol is is nog nooit zo makkelijk geweest als met bijschipholparkeren.nl. U stapt uit bij de vertrekhal en uw auto wordt voor u geparkeerd. Bij terugkomst op Schiphol staat uw auto weer bij de aankomsthal voor u klaar. Of maak gebruik van de parkeergelegenheden van Schiphol Smart Parking.

Reis van / naar Amsterdam Airport Schiphol

Plan uw treinreis naar Schiphol op NS.nl. Vervoer van en naar de stations is mogelijk met de deel- of treintaxi. U kunt uw treinkaartje zonder datum ruim van te voren kopen bij de ticketautomaat of bij de NS- servicebalie. U hoeft uw kaartje alleen maar af te stempelen op de reisdag. Op deze manier bent u zonder zorgen pal onder de luchthaven en kunt u uitgerust beginnen aan uw vlucht.

Liever met de taxi? U wordt persoonlijk en direct vanuit iedere plek in Nederland naar Schiphol gebracht zonder omwegen of het ophalen van andere mensen. Boek nu minimaal twee dagen of langer voor vluchtdatum uw taxi via Iats.nl.

Bagagevoorschriften

De afgelopen jaren is de controle van bagage en personen op de luchthavens verscherpt. Vanaf 6 november 2006 gelden voor alle vliegtuigpassagiers binnen de Europese Unie (EU) nieuwe regels voor wat mee mag in de handbagage. Vloeistoffen, gels en spuitbussen in de handbagage mogen alleen in kleine hoeveelheden (max. 100 ml per stuk) én op de juiste manier verpakt worden meegenomen. Dit geldt voor alle passagiers die vertrekken van, of overstappen op, een vliegveld binnen de Europese Unie. Let u ook op dat wanneer u gaat duiken, er enkele voorschriften zijn voor uw eventueel meegenomen duikuitrusting. Kijk voor meer informatie op de site van Transavia.

Uw persoonlijke bagage kunt u altijd vrij in- en uitvoeren. Voor de invoer van goederen die niet tot uw persoonlijke bagage behoren, moet u in principe belasting betalen. Actuele informatie vindt u op Schiphol.nl en Douane.nl.

Vluchtvertraging

Bij sommige vluchten komt het voor dat er vertraging is ontstaan. Daarom raden wij aan om eventuele vertraging van uw vlucht of van die van vrienden of familie die aankomen te checken. Voor de actuele vertrek- en aankomsttijden van de vluchten op Schiphol kunt u gebruik maken van teletekst pag 700 of u gaat naar Schiphol.nl. In beide gevallen dient u het vluchtnummer bij de hand te hebben.

Vervoer in Egypte

Voor schreeuwende automobilisten, toeterende busjes en verkeer dat kris kras door elkaar rijdt, moet u in de grotere steden van Egypte zijn. Cairo is de stad van de chaos. Verkeersregels zijn hier een onbekend fenomeen. Egyptenaren die tegen de drukte in rijden, loslopend vee en verkeersopstoppingen zijn aan de orde van de dag.

Auto huren

Het rijden in een stad als Cairo is niet aan te raden vanwege de drukte en de chaos. Maar daarbuiten is het redelijk te doen, vooral met een 4WD in de buurt van bekende toeristenoorden rond de Rode Zee. Al is het wijselijk niet na zonsondergang te rijden. U heeft een internationaal rijbewijs nodig dat u bij de ANWB kunt krijgen. U kunt een auto huren bij diverse, internationaal bekende autoverhuurbedrijven. Leest u ter plaatse wel goed de voorwaarden door. Eén daarvan is dat u minstens 25 jaar oud moet zijn om een auto te besturen. Er met een gehuurde auto op uit trekken in de woestijn is een geweldige uitdaging, maar is vanwege het aantal benzinestations en de hitte wel een risico.

In Egypte wordt aan de rechterhelft van de weg gereden. Buiten steden en dorpen geldt een maximale snelheid van 90 km/u en op vierbaans snelwegen kunt u tot 100 km/u rijden. Er zijn verschillende controleposten die u kunnen vragen naar uw indentiteitspapieren.

Sterk af te raden is liften door Egypte, en zeker als vrouw. Het lijkt een waar avontuur door u gratis te laten vervoeren door het mooie Egyptische landschap maar het is een vrijwel onbekend verschijnsel in Egypte. Liften kan daardoor gevaarlijk zijn en vooral als vrouw. Een bestuurder kan namelijk andere intenties hebben dan u!

Bus

In Egypte is een zeer uitgebreid lijnennet van bussen te vinden voor lange afstanden of een korte trip door de stad. De bus is een stuk comfortabeler dan de trein. De busnummers zijn in het Arabisch, dus enige voorbereiding en vertaling is aan te raden. In Egypte zijn een aantal grote busbedrijven. Voor de lange afstanden richt elk bedrijf zich op een bepaald gebied. Zo zijn er busmaatschappijen die rijden tussen de Nijlvallei, de oases in de Westelijke Woestijn en de kust langs de Rode Zee. Een andere rijdt alleen in de Sinaï en er is er een busmaatschappij die rijdt langs de Middellandse Zeekust tussen Alexandrië en Mersa Matroeh. Genieten van meer luxe tijdens uw busreis? Koop dan een kaartje bij de ‘Arab Union Transport Company’ en u kunt tijdens uw reis naar Caïro, Alexandrië, Luxor of Aswan een hapje eten, een film kijken of een bezoek aan het toilet brengen. De aanwezigheid van airconditioning in deze bussen is op een warme dag (en dat is het grotendeels van het jaar) ook geen overbodige luxe.

Trein

Voor korte afstanden is de trein in Egypte een traag middel om u te verplaatsen. Bovendien is het spoornetwerk op veel plekken slecht te noemen. Alleen tussen de grote steden rijden goede treinen. Voor lange (toeristische) reizen, bijvoorbeeld tussen Caïro en Aswan, rijden nachttreinen die comfortabel zijn. Taxi en metro

Hoeft u niet al te ver te reizen is de taxi een goed alternatief. In de meeste steden bevinden zich erg veel taxi's, vaak met een eigen kleur. Zo Caïro kent zwart-witte taxi's en Alexandrië zwart-oranje. Wilt u een taxi aanhouden, dan steekt u uw hand uit en roept u waar u heen wilt. Schrik niet wanneer er al een passagier in de taxi zit, want de ritjes worden vaak gedeeld.

In de taxi is er geen meter die nauwkeurig vertelt hoeveel u moet betalen. Spreek van te voren een prijs af met de chauffeur en laat u helpen (door iemand van uw hotel bijvoorbeeld) als u met uw woordje Engels niet verder komt. De meeste Egyptenaren spreken alleen Arabisch. Zorgt u ook voor gepast geld.

In de hoofdstad Caïro ligt een uitgebreid metro-netwerk a la Parijs dus dat is een erg geschikt vervoersmiddel voor in de stad. Het verkeer in Caïro is bovengronds erg druk, maar onder de grond goed te doen. Het metronetwerk in Caïro is snel en in vergelijking met veel andere grote steden, schoon. Bent u op zoek naar deze ondergrondse verbinding? Zoek dan naar de rode letter ‘M’.

Varen

Egypte is het land bij uitstek om per boot te verkennen. Bij veel reizen op Egypte.nl zit een cruise over de beroemde Nijl inbegrepen. Dit is één van de beste manieren om van Egypte te genieten en is vaak van alle luxe voorzien. Wilt u zelfstandiger met de boot over de Nijl? Dat kan per felucca: een Egyptische zeilboot. Er zijn tochten voor ieder budget, met en zonder overnachting en met of zonder eten en drinken. Er is vaak een minimum van zes en vaak een maximum van acht personen. Deze tochten zijn in de bekende toeristische trekpleisters te boeken.

Vliegen

Wilt u zich snel verplaatsen en tegelijkertijd Egypte van bovenaf bewonderen (De Nijlvallei en het gebergte in de Sinaï is prachtig vanuit de lucht),boek dan een binnenlandse vlucht. Er wordt gevlogen op Caïro, Luxor, Alexandrië, Aswan, Abu Simbel, Hurghada en Mera Matroeh. Een vliegticket wordt vaak verkocht in combinatie met een excursie. Zo kunt u voor een prijs per vliegtuig naar Abu Simbel vliegen en vervolgens per bus naar de bekende tempels van Ramses II.