Veilig betalen via

Taal Egypte

De officiële taal van Egypte is het Arabisch. Maar op straat spreekt men voornamelijk in een Egyptisch dialect. In de meeste toeristische gebieden in Egypte, zoals de grote steden en de badplaatsen langs de Rode Zee, wordt wel een woordje Engels of Frans gesproken. De Egyptenaren die naar school gaan krijgen Engelse les. Het Arabische schrift bestaat uit 28 letters en wordt van rechts naar links geschreven. Arabische cijfers worden van links naar rechts geschreven. Ongeveer 98% van de bevolking spreekt Arabisch, het overige deel spreekt Koptisch, Nubisch en in de Siwa-oase wordt Berbers gesproken.

Egyptenaren zullen erg enthousiast reageren als u een woordje Arabisch spreekt. Neem hiervoor een taalgidsje mee. Dit is ook handig om bijvoorbeeld de busnummers te begrijpen of om te weten op welke dag een bepaald evenement is.

Een paar tips: sommige begroetingen of andere woorden spreek je anders uit tegen een vrouw dan tegen een man. Hetzelfde geldt voor moslims en kopten. Hier een aantal belangrijke woorden en cijfers:

Ja / aywa

Nee / la

Goed / kwayyis

Slecht / misj kwayyis

Alstublieft / min fadlak (tegen een man) EN min fadlik (tegen een vrouw)

Graag gedaan / ‘afwan

Dank u / sjukran

Hallo / as-salamu aleikum (tegen moslims) EN saeeda (tegen kopten)

Welkom / ahlan wa-sahlan

Dag / ma’a salaama

Goedemorgen / sabaa el-kheer

Goedeavond / masaa el-kheer

0 sifr

1 wahid

2 itnayn

3 talaata

4 arbah

5 chamsa

6 sitta

7 sabah

8 tamanya

9 tesah

10 asjara

11 hidaasjar

12 itnaasjar

13 talataasjar

14 arbahtaasjar

15 chamastaasjar

16 sittaasjar

17 sabahtaasjar

18 tamantaasjar

19 tisahtaasjar

20 asjreen