Veilig betalen via

Overige nuttige info

Nationale feestdagen

* 1 januari: Nieuwjaarsdag

* 7 januari: Koptisch Kerstfeest (Dit wordt echter alleen in Koptische gemeenschappen gevierd)

* maart / april: Pasen

* maart / april: Sham an-Nessim (Een koptische feestdag)

* 25 april: Sinaï Bevrijdingsdag

* 1 mei: Dag van de Arbeid

* 18 juni: Dag van de Ontruiming van het Suezkanaal

* 23 juli: Feest van de Revolutie

* 6 oktober: Dag van de Strijdkrachten

* 24 okotber: Suezdag

* 23 december: Dag van de Overwinning

In Egypte viert men tevens verschillende Islamitische feesten, zoals de ramadan. Deze godsdienstige feestdagen volgen de maankalender. De ramadan, de vastenmaand, valt in de negende maand. Tussen zonsop- en zonsondergang mag er niet gegeten, gedronken en gerookt worden. Toeristen zijn hiervan vrijgesteld maar het is wel gepast rekening te houden met de lokale bevolking.

Openingstijden

Winkels zijn over het algemeen open van maandag tot en met vrijdag tussen 9 - 13 uur en 15.30 - 19.30. Banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 8.30 - 13.30 en 15.00 - 16.00.

Restaurants zijn open tussen 12.00 - 15.00 en 19.30 - 23.00.

Elektriciteit

In Egypte is er een voltage van 220 volt en er wordt gebruik gemaakt van een 2-pins stekker, net zoals in Nederland en België. U kunt voor de zekerheid een verloopstekker meenemen omdat er op sommige plekken nog een voltage van 110 is.

Maten en gewichten

Egypte gebruikt het metrische systeem voor maten en gewichten. Men rekent daar dus in meters, kilo's en graden Celcius.

Tijdsverschil en tijdzone

Egypte kent een zomer- en een wintertijd. In de zomertijd is het een uur later dan in Nederland. In de wintertijd is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Egypte. De data waarop de zomer- en wintertijd ingaan verschillen van Nederland.

De zomertijd in Egypte gaat in in de nacht voorafgaand aan de laatste vrijdag van april. De wintertijd gaat over het algemeen in in de laatste donderdagnacht voor de Ramaddan.

Wilt u exact weten hoe laat het momenteel in Egypte is (Caïro),klik hier.

Wilt u exact weten hoe het zit met het tijdsverschil in de toekomst, klik hier.

Ambassades

Ambassade van Egypte in Nederland

Badhuisweg 92

2587 CL Den Haag

Tel +31 (0)70 - 3542000

Ambassade van Egypte in België

Woudlaan 101

1000 Brussel

Tel : +32 (0)2 - 6635800

Nederlandse ambassade in Egypte

18, Hassan Sabri

Zamalek

11211 Cairo

Tel: +20-2-7395500

Fax: +20-2-7365249

Heeft u dringend de ambassade buiten de openingstijden nodig, bel dan +20 012-2104786

Belgische ambassade in Egypte

20, Kamel El Shennawi Street

Garden City

11511 Cairo

Tel: + 20-2-7947494

Contact met thuis

Wilt u contact met thuis, dan heeft u verschillende mogelijkheden. U kunt bellen met uw mobiele telefoon. Houdt u rekening met hogere tarieven dan wanneer u in uw thuisland belt. Raadpleeg hiervoor uw eigen mobiele telefoonaanbieder, zoals Vodafone KPN en T-Mobile. Vergeet niet voor het telefoonnummer de internationale code voor Nederland (0031) of België (0032) te plaatsen. In Egypte kunt u ook uit telefooncellen bellen. Bijvoorbeeld vanuit die van Menatel. Deze Franse maatschappij biedt goedkopere diensten aan en heeft geel-groene telefooncellen. Wilt u met een telefoonkaart goedkoop over de hele wereld bellen, kijk dan op Idtcalls.com.

Contact via internet kan op diverse plekken in Egypte. Er zijn veel internetcafés in de grotere plaatsen en in de bekende toeristenoorden. Kijkt u bijvoorbeeld eens op Cybercafes.com. Ook bieden hotels vaak (gratis) toegang tot het internet aan. Neemt u een laptop mee, zorgt u dan voor de juiste stekkers. Egypte kent 2pins-stekkers maar neem voor de zekerheid een adapter mee. In grotere, duurdere hotels zult u gemakkelijker toegang tot het internet hebben via uw laptop of notebook.

Wereldomroep

De radio-uitzendingen van de Wereldomroep zijn bijna overal in de wereld te ontvangen en ook in Egypte. Buiten Europa verzorgt de Wereldomroep een aantal uitzendingen met de actualiteiten, sportuitslagen, weerberichten en ANWB oproepen en zijn toegespitst op de desbetreffende regio. U kunt de programma's ontvangen met een wereldontvanger. Kijk op voor meer informatie op Wereldomroep.nl.

Leuke wetenswaardigheden

Verkeer

Het verkeer in de grotere steden in Egypte kan druk genoemd worden. Men rijdt er rechts, maar inhalen kan zowel links- als rechtsom. Daarnaast wordt er heftig getoeterd en met de lichten geknipperd. Het gebruik van verlichting is niet erg populair onder de lokale bevolking.

Afdingen

In Egypte is het gebruikelijk om bij al uw aankopen af te dingen. De taxi's in Sharm el Sheikh hanteren "flexibele" tarieven; afdingen is daar het advies!

McDonalds

Wanneer u de burgers van McDonalds niet kunt missen en daarnaast niet het resort wilt verlaten is er goed nieuws! De McDonalds vestiging in Sharm el Sheikh heeft een ware bezorgservice!

Waterpijp

De waterpijp, Shisha genaamd, behoort tot het Egyptische straatbeeld. Je kan de  Shisha in allerlei smaken krijgen: vanille, karamel, meloen, aardbei, appel, kersen en zelfs drop!

Prijzen

De prijzen in bars en restaurants zijn goedkoper dan in Nederland, terwijl de prijzen van geïmporteerde producten en alcohol juist hoger liggen.

Waterbuffer

Wist u dat een kameel niet alleen een waterbuffer heeft in haar bulten, maar ook in haar enkels?