Veilig betalen via

Aswan Nijlvallei

Lopend door Aswan heeft u meer het gevoel in Afrika te zijn dan waar dan ook in Egypte. Het is de poort naar Centraal Afrika. Een opvallend en beroemd bouwwerk is de Hoge Aswandam. Het Kitchener eiland en het eiland Elefantina mogen bij een bezoek aan deze stad ook niet worden overgeslagen. De bevolking ziet er anders uit, ze zijn langer en hun huid is donkerder, dan in Opper-Egypte. De stad is zuidelijk gelegen en ruim 200 kilometer verwijderd van Luxor. De thermometer geeft hier zomers met gemak 40 graden aan en hoort daarbij tot de warmste plekken van Egypte. Aswan staat daarom, niet helemaal verwonderlijk, bekend als ideale winterbestemming. Het klimaat is hier ‘s winters te vergelijken met een lekkere zomer in Nederland van rond de 20 graden. De rustige waterstroom van de Nijl loopt hier over in het Nassermeer. Door de granieten rotsen en de

tropische eilandjes is de rivier hier op z’n mooist. Helemaal wanneer u tijdens een avondwandeling langs deze ‘levensader van Egypte’ loopt. Door het dorpse karakter, de overzichtelijkheid en de relaxte mensen straalt deze stad een aangename rust uit en lijkt het massatoerisme deze stad nog niet te hebben ontdekt. Door zijn gunstige ligging is Aswan een plaats waar de markt met schreeuwende kooplui en vers fruit het straatbeeld bepaalt. Op Cairo na heeft Aswan de beste bazaar van Egypte; de Soukh. Slenterend over deze bazaar worden al uw zintuigen geprikkeld. Een gigantische hoeveelheid aan exotische waren wordt, al afdingend, aan de man gebracht.

Van Nubische manden tot koperwerk. Lekkere geuren komen voorbij terwijl u ergens op de achtergrond de muziek van Nubische straatmuzikanten hoort. Hoogtepunten die een bezoek aan Aswan meer dan waard maken is het Mausoleum van Aga Khan, het Aswanmuseum en de Tomben van Edellieden.

Kitchener Eiland

Een van de aantrekkelijkste plekjes in Aswan is ongetwijfeld het Kitchener eiland. Het wordt ook wel het planteneiland genoemd, want lopend door dit tropische paradijsje wordt u overdonderd door kleurrijke wilde bloemen uit India, Afrika en het Verre Oosten. Dit eiland is alleen per motorboot of, leuker nog, per felucca te bereiken. Als er niet teveel mensen aan het picknicken zijn, kunt u in deze botanische tuin lekker relaxen en genieten van een rustige sfeer. U zult niet snel uitgekeken raken, want behalve mooie flora om te bewonderen kunt u ook exotische vogels zien rondvliegen.

Het Mausoleum van Aga Khan en het St.Simeonklooster

Op een heuvel van het Kitchener eiland ligt het Mausoleum van Aga Khan. Vanaf dit kasteelachtige complex heeft u een fabelachtig mooi uitzicht over de drukbevaren Nijl met z’n tientallen felucca’s die over het water glijden. Het mausoleum ziet er fraai uit door zijn strakke vormen

en eenvoudige (maar daardoor niet saaie) bouwstijl. Aga Khan III, leider van een Sjiitische sekte uit India, ligt hier begraven. Hij was steenrijk, maar ging creatief met z’n geld om; op z’n verjaardag in 1945 werd de leider gewogen en hij verdeelde z’n gewicht in diamanten onder z’n volgelingen. Het mausoleum is tegenwoordig gesloten vanwege de toeristische drukte rondom deze plek. Vlakbij het Mausoleum van Aga Khan ligt het grootste klooster van de omgeving. Het St. Simeon klooster is een leegstaand klooster waar vroeger priesters woonden. In een lager gelegen deel van het klooster zijn enkele Koptische schilderijen te bewonderen. Oorspronkelijk was dit oord gewijd aan de plaatselijke heilige Anba Hadra en later aan de minder bekende St.Simeon. Het eigenaardige verhaal gaat rond dat deze man dagen en dagen achter elkaar de bijbel stond voor te lezen met zijn baard aan het plafond vastgeknoopt.

Olifanteneiland

Het olifanteneiland, beter bekend onder de naam ‘Elefantina’, is het grootste eiland van de Nijl. Het eiland heeft vriendelijke Nubische dorpjes en u kunt er wandelen door mooie tuinen. In het zuiden van het eiland vinden we de ruinen van Yebu. Op het hoogste punt staat de tempel van Chnum uit de tijd dat koningin Hatsjepsoet aan de macht was. Voor wie enkele vondsten uit de Egyptische oudheid op z’n gemak wil bekijken bezoekt het kleine Aswanmuseum. In de villa van sir William Willcocks, de ontwerper van de oude Aswandam, is het museum te vinden. Standbeelden, juwelen en enkele mummies zijn daar te bewonderen. In het oude Egypte werd de hoogte van de rivier gebruikt om de belastingen te innen. Hoe hoger het water, hoe hoger de belastingen. Naast de Nijl staat een zogeheten Nijlmeter met schalen in Romeinse, Griekse en Arabische cijfers.

Aswandam

Vroeger overstroomde de Nijl elke zomer. Voor de landbouw in Egypte was dat ideaal, want deze overstromingen lieten vruchtbaar slib achter, waardoor de bodem ideaal was om te bewerken. Hieraan kleefde helaas een groot nadeel: als er teveel water op het land terecht kwam, kon de hele oogst worden weggevaagd. Te weinig water was ook slecht. Als er niet genoeg vruchtbaar slib op de oevers achterbleef kon er een hongersnood ontstaan.

Tegen het einde van de 19e eeuw ontstond er een grote behoefte om de overstromingen van de Nijl te controleren door middel van een dam. Tussen 1899 en 1902 werd de eerste Aswandam gebouwd door de Britten. Het uiteindelijke resultaat was een stevige dam van 2142 meter lang en 39 meter hoog. De constructie werd gezien als een technisch hoogstandje. Behalve dat het in die tijd de hoogste dam ter wereld was, groeide de hoeveelheid beschikbare landbouwgrond ook aardig. Dit was erg gunstig voor de boeren. Maar het kon allemaal nog veel kolossaler. De eerste dam werd te klein en in 1960 werd de bouw voor een nieuwe Aswandam gestart. De Russen financierden het hele project, dat pas in het begin van de jaren ’70 werd afgerond. Deze Hoge Aswandam lag 7 kilometer verder dan de eerder gebouwde Lage Aswandam. De door de Britten ontwikkelde dam viel plotseling in het niets bij het staaltje kunst dat de Russen hadden ontworpen. De nieuwe dam was maar liefst 111 meter hoog en 3600 meter lang. Hij bestaat voornamelijk uit rotsblokken, zand en klei.

Tegenwoordig levert deze dam elektriciteit voor heel Egypte. Neem, wanneer u in Aswan bent zeker even een kijkje, want wanneer u op de Hoge Aswandam staat heeft u een prachtig uitzicht. Na de constructie van deze dam ontstond het grootste kunstmatige meer ter wereld: het Nassermeer. Dit meer ligt achter de Hoge Dam en is maar liefst 180 meter diep! Behalve voordelen had de dam ook nadelen. Zo moesten enkele Nubische monumenten plaatsmaken voor de bouw.