Abu Simbel
Abu Simbel is bekender om z’n gigantische zonnetempel van Ramses II, dan om de stad zelf. Vogelliefhebbers treffen in dit woestijnstadje veel verschillende soorten vogels aan, zoals ijsvogels en pelikanen. Vanaf Aswan gaat een bijna 300 kilometer lange weg naar Abu Simbel, het meest zuidelijke puntje van Egypte. De stad ligt vlak bij de grens met Sudan aan het Nassermeer. Het broeierige Abu Simbel is een hoogtepunt tijdens een cruise over de Nijl. U kunt ook meegaan met een georganiseerde dagtrip (onder begeleiding van een konvooi) vanuit Aswan. Het is aan te raden om de tempels van Ramses II zo vroeg mogelijk te bezoeken, omdat de temperatuur in de zomer kan oplopen tot maar liefst 50 graden!
De tempels van Ramses II
Na een lange tocht met aan weerszijde lege woestijnvlaktes komt u bij de beroemde rotstempels van Ramses II. De tempels in dit complex behoren tot de meest indrukwekkende monumenten uit het oude Egypte. Ze werden gebouwd door de oppermachtige farao Ramses II tijdens zijn regeringsperiode. Ramses bouwde deze tempels om zichzelf en de Egyptische goden te eren. Van alle tempels zijn die in Abu Simbel het meest indrukwekkend qua architectuur. Het complex van Abu Simbel bestaat uit twee tempels. De Grote Tempel van Ra Harachte is versierd met vier gigantische standbeelden van Ramses II bij de ingang.
De kolossen, die een zittende farao uitbeelden, zijn 20 meter hoog. Bij binnenkomst zult u net zo versteld staan van een gang die aan weerszijden is versierd met 10 meter hoge standbeelden van Ramses. Op de muren zijn reliëfs te zien van expedities van de farao in Syrië en Nubië. De indrukwekkende tempel bezit naast een Hypostyzaal nog een aantal zijvertrekken. De tempel is gewijd aan de goden Amun, Harakhty, Ptah en natuurlijk vooral aan de farao zelf, die werd gezien als een halfgod. De tempel was bedoeld om de macht van de farao uit te beelden en om rovers te weren. De farao wilde indruk maken op de bezoekers die vanuit het zuiden het land van de farao’s binnenvoeren. Omstreeks 20 februari en 20 oktober wordt een bezoek extra beloond. Op die data schijnen de zonnestralen namelijk precies recht in de 64 meter lange gang in de rots. De beelden van de goden tegen de achtermuur worden zo verlicht en komen ‘tot leven’. De God van de Duisternis, Ptah, wordt niet beschenen door de lichtstralen van de ochtendzon. De oude Egyptenaren hadden dit precies zo berekend. De datum waarom het licht de tempel binnendringt is oorspronkelijk een dag later. Dit komt doordat het hele tempelcomplex in 1965 is verplaatst.
De rotstempel werd in meer dan 1000 stukken gezaagd en op een hoger gelegen plek met uiterste precisie weer opgebouwd. Als je voor de Grote Tempel van Ra Harachte staat kunt u zich bijna niet voorstellen dat dit hele complex is verplaatst. De kleinere tempel is de Tempel van Hathor. De ingang wordt versierd door zes gigantische standbeelden van Ramses en Nefertari, de mooie vrouw van de farao. Tussen hen in zijn hun kinderen afgebeeld. In deze heilige tempel vindt u een vervallen standbeeld van Hathor, afgebeeld als koe. Hathor was de vrouw van de Zonnegod.